Înapoi la modul                          Scopul jocului de șah

     Scopul jocului de șah este de a face mat regele advers. Ești de acord cu această generalizare?

     Dacă aș fi de acord această lecție nu ar exista. Dacă urmărești lecția de șah scopul jocului de șah din Programul de Pregătire de la 0 la Maestru poate vei fi de acord cu mine.

     Noțiunea de a face mat regele advers este mult prea generalizată și nu reflectă starea de fapt prin care trecem într-o partidă de șah. Putem spune în partea de început a partidei că scopul jocului de șah este de a face mat regele advers?

     Ce se întâmplă dacă ne aflăm într-o situație în care nu avem nici o șansă pentru a câștigat partida? În acest caz scopul jocului este de a face mat regele advers sau să încercăm să salvăm poziția?

     Pentru a înțelege cât mai bine scopul jocului de șah trebuie să înțelegem că scopul final al jocului este dat de momentul și starea prin care trecem într-o partidă de șah. 

    Scopul jocului de șah este unul complex și nu este cel simplu,  despre care  se spune în cărți. În modulele viitoare de pregătire vei învăța cum să adaptezi planul de joc și ceea ce ai de făcut în fiecare parte a partidei, în fiecare moment al jocului. 

    Scopul partidei, planul de joc, avantaj material, avantaj pozițional, câmpul slabe, piese nedezvoltate sau care nu conlucrează împreună și multe altele par a fi niște noțiuni abstracte în acest moment. Așa și este. Ești la început dar nu dispera. Suntem alături de tine în drumul tău de la 0 la Maestru.