Înapoi la modul                    Valoarea relativă a pionului.

    Toți pionii sunt egali dar nu sunt la fel de valoroși!

    Cunoști diferența dintre valoarea absolută și valoarea relativă a unei piese? Cunoști rolul piesei într-o partidă de șah? În programul de pregătire de la zero la maestrul găsești răspunsul la aceste întrebări precum și la multe altele legate de tema lecției: valoarea relativă și absolută a pionului.

    Valoarea absolută a pieselor este dată de valoarea contabilă a fiecărei piese în parte comparată cu  pionul. Știind că pionul este cea mai slabă piesă de pe tabla de șah. Pionul are valoare de un punct. Calul și nebunul au valori egale. Valoarea lor absolută este de 3 puncte sau echivalentul a trei  pioni. Turnul este mult mai valoros decât calul sau nebunul. El valorează 5 puncte echivalentul a 5 pioni. Dama valorează 9 puncte echivalentul a 9 pioni. Regele este cea mai valoroasă piesă de pe tabla de șah. Valoarea regelui nu poate fi echivalată în puncte sau în pioni, deoarece regele nu se poate captura.

    Valoarea absolută a pieselor reprezintă un etalon, o unitate de măsură pentru a ști să evaluăm corect schimbul  sau sacrificarea unor piese în timpul unei partide de șah. Această valoare absolută este dată de modul cum poate lupta o piesă față de alte piese.  

    Valoarea absolută nu ține cont de valoarea concretă pe care o are o piesă pe tabla de șah într-un anumit moment al partidei. Valoarea contabilă arată cât de mare este o piesă pe când valoarea relativă ne arată cât de activă este o piesă.

     Valoarea relativă este dată de mai multe caracteristici pe care le poate îndeplini o piesă în timpul unei partide de șah.

     Valoarea relativă a unei piese depinde de patru caracteristici importante: mobilitatea piesei, poziționarea, rolul jucat de piesă și stabilitatea piesei.

    În această lecție vom studia valoarea relativă a pionilor în funcție de momentul și rolul pe care îl ocupă în desfășurarea partidei, urmând ca în modulul viitor să  vedem valoarea relativă a tuturor pieselor de pe tabla de șah.