Înapoi la modul                              Mutarea pionilor

     Deși este cea mai simplă  piesă de pe tablă, pionul trebuie să respecte cele mai multe reguli de mișcare. Le vom învăța pe rând. În poziția inițială pionii ocupă liniile a 2-a respectiv a șaptea.

     1. Pionul avansează pe coloană, doar înainte. Niciodată pionul nu merge înapoi. Din poziția inițială pionul poate avansa unul sau două pătrățele. Odată mutat pionul poate avansa doar câte un pătrățel.

    2. Orice pion care întâlnește în calea lui un obstacol este blocat. Când obstacolul din calea sa dispare pionul poate să avanseze din nou.

    3. Pionul poate captura toate piesele adversarului cu excepția regelui. Se pot captura doar piesele adversarului și nu se pot captura piesele proprii. După capturarea unei piese  a adversarului, pionul își continuă drumul pe coloana de pe care a capturat acea piesă.

    4. Când pionul ajunge pe ultima linie el se transformă  în orice piesă mai puțin în rege.

   5. Regula en-passant  de capturare a pionilor  se poate efectua doar atunci când adversarul a mutat pionul din poziția inițială  două  câmpuri și a trecut printr-o zonă controlată de pionul nostru.

    Deși este cea mai puțin valoroasă piesă de pe tabla de șah pionul îndeplinește două lucruri foarte bine: este cel mai bun apărător și un atacator demn de luat în seamă.