Înapoi la modul                                     Mutarea regelui

     Regele este cea mai importantă piesă de pe tabla de șah. El  e singura piesă care nu poate fi capturată de către piesele adversarului. În cazul în care regele este atacat el se află în poziție de șah. Șahul trebuie eliminat de pe tabla de joc. În cazul în care  nu poate fi împiedicat șahul, respectiv atacul asupra regelui, partida se încheie cu victoria adversarului.

     Regele poate muta în orice direcție un pătrățel cu condiția ca aceste câmpuri să nu fie ocupate de o piesă proprie sau să fie controlat de una din piesele adversarului.

     Între regi trebuie să existe o distanță de cel puțin un  câmp pe linie, coloană sau diagonală.

     Regele poate ataca piesele adverse cu excepția damei și a regelui advers. Regele poate captura orice piesă a adversarului care nu este apărată de o altă piesă. Singura excepție de la această regulă este capturarea regelui advers.

   Scopul jocului de șah este de a face mat regele advers. Practic o partidă se încheie atunci când regele adversarului este atacat, se află în poziție de șah, iar adversarul nu poate elimina șahul prin unul din procedeele enumerate mai sus.