Înapoi la modul                      Șahul și procedeele de eliminare a șahului

       Într-o partidă de șah, obiectivul fiecărui jucător este de a da mat regelui advers. Poziția de mat este atunci când regele nu mai poate muta și în același timp este atacat de o piesă a adversarului, fără ca acest atac să poată fi blocat.

      Atacul asupra regelui advers este o mutare extrem de importanta, practic e singura mutare pe care nu o poate neglija adversarul nostru. Jucătorii experimentați știu când si cum sa atace regele advers, lucruri pe care le vom învăța si noi in lecțiile viitoare.

      Există trei procedee de eliminare a șahului:

1. Eliminarea piesei atacatoare;

2. Interpunerea unei piese proprii între piesa atacatoare și rege;

3. Mutarea regelui. Mutarea regelui trebuie să fie ultimul element de eliminare a șahului pe care să îl folosim într-o partidă.

      Câteva sfaturi de eliminare a șahului în diferite momente ale partidei.

1. În partea de început a partidei nu e bine să mutăm regele din șah. Dacă am mutat regele din șah nu mai putem efectua rocada. Acest lucru poate fi un mare dezavantaj în continuarea partidei. În partea de final a partidei, când regele devine o piesă activă, lucrurile se schimbă  și regele trebuie mutat din șah și să se îndrepte spre obiectivul său de atac.

2. Când capturăm piesa adversarului trebuie să avem în vedere valoarea acelei piese și dacă este apărată sau nu este apărată de o altă piesă a adversarului. Dacă piesa adversarului este apărată putem sa o capturam cu o piesă mai puțin valoroasă sau cu o piesă egală ca și valoare cu piesa care atacă.

3. În cazul în care interpunem o piesă între rege și piesa atacatoare a adversarului trebuie să ținem cont de valoarea piesei atacatoare și valoarea piesei pe care am interpus-o între aceasta și rege. Dacă piesa interpusă are o valoare mai mică decât piesa atacatoare atunci procedeul de interpunere este unul corect. Atenție! Piesa care se interpune trebuie să fie apărată de o altă piesă proprie.  În cazul în care piesa nu este apărată aceasta se pierde. În principiu, cea mai bună piesă pe care o putem interpune între rege și o piesă a adversarului este pionul deoarece acesta este cea mai slabă piesă de pe tabla de șah.