Modul 4 Plutonier- În curând acest modul va conține lecțiile de șah

     Modulul 4 începe cu o lecție dedicată combinațiilor tactice. În această lecție vom învăța cum se poate câștiga sau pierde un Tempo, despre mutarea silențioasă sau diverse combinații prin care se poate obține remiza.

     După ce am învățat ce trebuie să facem în finalurile de regi cu pioni, vom trece la studiul finalurilor de turnuri cu pioni.  Studiul începe cu cele două poziții de bază ale finalurilor de turnuri cu pion, poziția lui Lucena și poziția lui Philidor.

     Tot în acest modul vom face cunoștință cu alte trei elemente strategice de bază ale jocului de șah: câmpuri tari și câmpuri slabe, avanpostul și superioritatea de spațiu.

     Patru lecții sunt dedicate atacului asupra rocadei adverse iar două lecții sunt dedicate structurilor de pioni.

     Din punct de vedere al strategiei jocului de șah, structurile de pioni sunt foarte importante. O structură slabă de pioni poate crea slăbiciuni în tabăra proprie, slăbiciuni care devin câmpuri tari pentru adversar.

     Modulul se încheie cu cinci lecții dedicate finalurilor de partidă, finalul în care avem mai multe piese pe tabla de joc.

     Personal consider că acest modul face trecerea de la nivelul de începător spre nivelul mediu de pregătire. Este una din cele 13 trepte pe care trebuie să le străbați ca să devii maestru în șah.